İbn-i Sina’nın gözdesi! Leblebi tüketenler yaşadı. Günde bir avuç yetiyor

İbn-i Sina, çağdaşları tarafından Şeyhü’l-reis olarak bilinen ve Batı dünyasında Avicenna adıyla tanınan ünlü bir bilim insanıdır. İslam dünyasının en önemli hekimlerinden biri olarak kabul edilir. İbn-i Sina, tıp alanında büyük katkılar yapmış olmasına rağmen matematik, astronomi, fizik, kimya, jeoloji, felsefe, teoloji, şiir ve müzik gibi birçok alanda da çalışmıştır.

Leblebi konusunda İbn-i Sina’nın önerileri de oldukça ilginç. Asırlar öncesinden yazdığı ilaçsız reçetelerle günümüze ışık tutmaya devam ediyor.

İşte İbn-i Sina’nın leblebi hakkındaki önerileri:

1. Kavrulmuş Leblebi: İbn-i Sina, kavrulmuş leblebinin günde bir avuç tüketilmesinin vücudu hastalıklara karşı koruduğunu belirtmiştir. İçeriğindeki lif sayesinde tok tutmaya yardımcı olabilir. Ayrıca kan şekerinin dengelenmesine ve kalp-damar hastalıkları riskinin azaltılmasına katkı sağlayabilir.

2. B Vitamini İçeriği: Kavrulmuş leblebi, B vitamini kompleksi içerir. Bu sayede vücuttaki hasarlı hücrelerin hızlıca onarılmasını destekleyebilir.

3. Böbrek Sağlığı: İbn-i Sina, böbreklerin daha fonksiyonel çalışması ve böbrek taşı düşürme için kavrulmuş leblebi tüketimini önermektedir.

İŞTE İBN-İ SİNA’NIN LEBLEBİ ÖNERİLERİ:

1. Kavrulmuş Leblebi: İbn-i Sina, kavrulmuş leblebinin günde bir avuç tüketilmesinin vücudu hastalıklara karşı koruduğunu belirtmiştir. İçeriğindeki lif sayesinde tok tutmaya yardımcı olabilir. Ayrıca kan şekerinin dengelenmesine ve kalp-damar hastalıkları riskinin azaltılmasına katkı sağlayabilir.

2. B Vitamini İçeriği: Kavrulmuş leblebi, B vitamini kompleksi içerir. Bu sayede vücuttaki hasarlı hücrelerin hızlıca onarılmasını destekleyebilir.

3. Böbrek Sağlığı: İbn-i Sina, böbreklerin daha fonksiyonel çalışması ve böbrek taşı düşürme için kavrulmuş leblebi tüketimini önermektedir.

Leblebiyi dozunda tüketmek önemlidir ve sağlığınız için dengeli bir beslenme alışkanlığına dikkat etmelisiniz.

Ayrıca, leblebinin diğer faydalarını da merak ediyorsanız, işte bazıları:

• Uzun Süreli Tokluk Hissi: Leblebi, düşük kalorisiyle uzun süre tok tutar.

.

• Mide Sorunlarına İyi Gelir: Mide suyunu emen leblebi, mide yanması gibi rahatsızlıklara iyi gelebilir

• Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini destekler.

• Kan Şekerini Dengeler: İçindeki proteinlerle kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

• Kolesterolü Dengeleyebilir: Özellikle kötü kolesterolü yüksek olanlara önerilir.

• Ağız Yaralarına İyi Gelir: İltihaplanmaların iyileşme sürecini hızlandırabilir.

• Kemik ve Diş Sağlığına Katkı Sağlar: İçeriğindeki kalsiyum kemik sağlığını olumlu yönde etkiler.

Sağlığınız için leblebiyi bilinçli bir şekilde tüketmeye devam edin!

İşte size leblebi ile yapılan bazı tarifleri:

1. Leblebi Tozlu Kurabiye: Leblebi tozunu kullanarak nefis bir kurabiye yapabilirsiniz.

2. Beyaz Leblebi Salatası: Haşlanmış beyaz leblebiyi doğranmış domates, salatalık ve yeşilliklerle karıştırarak lezzetli bir salata hazırlayabilirsiniz.

3. Leblebi Helvası: Tereyağı, süt ve leblebi tozu ile nefis bir helva yapabilirsiniz.

LEBLEBİ TARİHÇESİ

Leblebi, nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. İlk defa Şeyh Murat Gazi tarafından 1370-1390 yıllarında bulunmuştur. Nohutun ısıtılıp bekletilmesini keşfetmiştir. Evliya Çelebi, 17. yüzyılda İstanbul’da leblebinin yaygın şekilde tüketildiğini ve bu işle uğraşan dükkân sayısının 100 olduğunu belirtmektedir.

İşlenme aşamaları şu şekilde:

1. Tavlama İşlemi: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur. 3. tavlamadan sonra bir alana serilerek dinlenmeye bırakılır. Bu yaklaşık 15 günlük bir süreyi kapsar.

2. Kabarma İşlemi: Leblebi yapılacağı günün akşamı ıslatılarak kabarması sağlanır.

3. Kabukların Çıkarılması: Ertesi gün leblebi yapılacağı tavada önce ısıtılır, sonra “mafrak” denilen aletle hafifçe bastırılarak kabuklarının çıkarılması sağlanır. Bu işlem sırasında nohutların bir kısmı ikiye bölünür. Bölünenlere “kırık leblebi” de denir ve daha çok leblebi unu yapmak için kullanılır.

4. Kavrulma İşlemi: Bir kez daha kavrulma işlemine tabi tutulurlar ve sarı üstüne siyah benekli görünüm kazanır. Buna “çifte kavrulmuş leblebi” denir.

Leblebi, farklı çeşitleriyle ülkemizin her köşesinde mağaza ve dükkanlarda satışa sunulmaktadır.

Başlıca leblebi çeşitleri arasında kavrulmuş, şekerli, beyaz, çıtır, tuzlu, acılı, ballı, haşhaşlı, susamlı, çikolatalı, vanilyalı, karanfilli, soslu, kahveli, muzlu, portakal aromalı, vişne aromalı ve hindistan cevizli çeşitleri bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x